Inspectia barcii
Dupa ridicare si curatire, carena trebuie examinata indeaproape pentru deteriorari si depunere de vegetatie marina.
Iarba, vegetatia si vopseaua desprinsa trebuie indepartata folosind un razuitor.
Scoicile-ratusca au nevoie de un tratament mai minutios, caci cimentul lor contine un hormon care incurajeaza "icrele" tinere de scoici-ratusca sa se instaleze in apropiere. Astfel, dupa razuirea scoicilor, ramasitele lor trebuie sablate umed pana cand nu mai sunt vizibile. Vopseaua desprinsa si basicile trebuie deasemenea indepartate razuind pana la un substrat sanatos.
Zone mai mari pot fi tratate prin sablare cu suspensie. Totusi cele mai multe curatitoare de vopsea chimice nu trebuie niciodata folosite pe fibra de sticla, caci vor distruge repede stratul de gelcoat.
Osmoza este o problema comuna pe barcile din fibra de sticla si nu este de obicei grava decat daca carena este foarte basicata. Basicile mici, localizate pot fi deseori tratate prin gaurirea lor cu un burghiu zencuitor si apoi umplerea gaurilor cu chit epoxy; desi aceasta nu asigura o remediere permanenta. Basicarea intinsa sau umflaturile mari din gelcoat sunt o problema mai grava si trebuie tratata de un profesionist.
Pregatirea suprafetei
Suprafetele de vopsit trebuie sa fie curate, uscate si fara ulei sau grasime. Suprafetele goale trebuie intai grunduite cu o schema de grunduire potrivita, chituind intre straturi cu un chit de profil pentru a reduce orice ondulatii.
Anti-vegetativele existente nu au de obicei nevoie de vreo pregatire speciala, dar pot fi usor sablate umed pentru a indeparta micile umflaturi din suprafata vopsita. Anti-vegetativele nu trebuie niciodata sablate uscat sau arse cu curatitoare cu aer fierbinte, caci chiar la sfarsitul sezonului ele contin substante chimice toxice. Asa ca sablarea umeda cu apa dulce este singurul raspuns sigur.
Elicele pot fi curatite cu o bormasina electrica si perie de sarma pentru a da o finisare neted lustruita. Cuprul din elicele din bronz tin de obicei in sah cea mai mare parte a depunerilor vegetative, dar cateva straturi de Peller Clean sau Seajet 034 pot fi folosite in zonele unde depunerile vegetative puternice sunt o problema.
In final spalati totul pentru a indeparta praful.
Grunduirea carenei subacvatice
Pe zonele goale si chituite va fi nevoie sa aplicati retusuri de grund pentru a asigura o buna adeziune a urmatoarelor straturi. Pentru un grund epoxy de inalta performanta, folositi SeaJet 117 sau 118 Epoxy Primer. Acesta este in mod special recomandat cand este indepartata toata vopseaua existenta si sunt necesare straturi complete de sistem de grunduire. SeaJet 2 Pack Multi Purpose Epoxy Primer sunt proiectate deasemenea pentru a izola stratul de gelcoat pe barcile din fibra de sticla si este ideal pentru folosirea pe carene de metal.
Totusi, pentru suprafetele mici ca finisare, sau daca se prefera un grund uni-component, aplicati SeaJet 011 Under Primer. Respectati intervalele de supra-acoperire corecte din fiecare strat - aceste informatii sunt pe cutie. Folositi o pensula pentru suprafete mici sau un roller pentru suprafete mari.
Dar oare va fi anti-vegetativul SeaJet compatibil cu orice anti-vegetativ care este deja pe carena dvs.? In cele mai multe cazuri va fi. Totusi, existe anumite anti-vegetative pe baza de teflon care trebuie indepartate inainte. Daca nu stiti ce anti-vegetativ a fost folosit ultimul pe barca dvs. sau starea barcii nu este ideala, cea mai buna solutie este sa aplicati un strat izolator de SeaJet 011 Underwater Primer. Aceasta va da o buna aderenta urmatoarelor straturi.
Aplicarea anti-vegetativului
Aplicati o banda de mascare in jurul liniei de plutire si mascati axele si armaturile pentru a le proteja de anti-vegetativ.
Inainte de a incepe vopsirea puneti o folie de plastic pe jos pentru a proteja solul si udati solul cu apa pentru a impiedica praful sa se ridice.
Agitati vopseaua temeinic cu un cutit cu lama plata. Pigmentii grei ai antivegetativelor se pot depunde usor pe fundul recipientului. Diluarea este in mod normal necesara.
Anti-vegetativele sunt cel mai bine aplicate cu un roller, dar tineti o pensula la indemana pentru acele zone incomode. Rollerele cu blana de miel retin majoritatea vopselei si pot acoperi repede o suprafata mare. Dar ele pot lasa o suprafata destul de aspra, ceea ce nu este ideal pentru barci. Pentru o finisare mai neteda folositi un roller de burete sau mohair.
Amintiti-va sa folositi cantitatea recomandata de anti-vegetativ sau nu va dura tot sezonul!