EXPERT
NAUTIC
0722 28 55 77       0722 89 28 07
Tratarea barcii cu vopsea anti-vegetativa

Copyright 2007 - Expert Nautic
          De ce sa folositi anti-vegetativ?

          Tratarea barcii dvs. cu anti-vegetativ nu este niciodata foarte amuzanta, in special iarna. Dar este important daca doriti sa pastrati fundul barcii dvs. curat. Apele din mari contin o masa de forme rudimentare de viata, animale si vegetale, toate concurand pentru un loc pentru a trai si a creste. Cunoscute ca plancton, aceste minuscule organisme includ larvele a miliarde de scoici-ratusca, midii si alte creaturi marine, impreuna cu spori de alge marine din intreaga lume. Planctonul este foarte concentrat in jurul coastelor noastre, iar in porturi si estuare, unde scurgerile agricole si apa de la lucrarile de tractare a canalizarilor asigura o sursa bogata de hrana din care aceste organisme pot prospera. Intr-adevar planctonul este deseori suficient de dens pentru a fi vizibil pe timpul zilei si poate fi cateodata vazut stralucind in noptile intunecate.
          Orice ambarcatiune intrata in contact cu materia vie din apa isi poate pierde calitatile sale, isi poate micsora viteza cu care se deplaseaza si poate fi chiar dificil de manevrat in caz de urgenta. Pentru a evita aceste probleme este indicata protectia ambarcatiunii prin folosirea unui anti-vegetativ eficace.
          Chugoku Seajet 031, 033, 034, 039 Self-polishing Anti-fouling este anti-vegetativul ideal pentru fibra de sticla, lemn si otel si poate fi folosit la viteze pana la 40 noduri. Intr-adevar, proprietarii de barci cu motor care au folosit in mod traditional anti-vegetativ dur pentru curse vor constata ca SeaJet 031, 033, 034, 039 da rezultate mai bune pe parcursul sezonului fara sa se uzeze. SeaJet s-a demonstrat a fi de inalta eficienta in toate climatele; din Norvegia unde a fost votat Best Buy de catre 2 influente reviste de barci, la apele calde ale Mediteranei, unde a devenit una dintre cele mai populare marci.


            Cum lucreaza mecanismul auto-lustruire SeaJet?

            Chugoku SeaJet 031, 033, 034 si 039 sunt anti-vegetative cu auto-lustruire (erodare), care reactioneaza cu apa de mare pentru a da performanta optima pe parcursul intregului sezon. Doar in cateva ore de la lansare, acest inedit anti-vegetativ incepe sa se dizolve din exterior, eliberand biocide in apa intr-un raport controlat cu grija. Dar este mult mai mult decat atat. Miscarea apei realmente ajuta la netezirea suprafetei si la expunerea constanta a unui strat proaspat de biocide catre lumea exterioara. Astfel anti-vegetativele SeaJet lucreaza la fel de bine la sfarsitul sezonului cum o fac la inceput.
          Anti-vegetativele SeaJet sunt deasemenea eco-prietenoase; astfel ca puteti fi siguri ca protejeaza mediul ca si barca dvs. In cele din urma totusi, cea mai parte parte a anti-vegetativului se lustruieste si trebuie inlocuit.
Indrumare
           Mecanismul avansat de auto-lustruire al anti-vegetativului SeaJet 031, 033, 034 dovedeste ca sunt necesare numai 2 straturi pentru 2 ani de protectie.


          Natura de auto-lustruire a SeaJet evita o ingrosare de anti-vegetativ, reducand nevoia de raschetare. Alt beneficiu este ca marinarii de cursa lunga pot aplica multiple straturi de anti-vegetativ. Chugoku este lider mondial recunoscut in noua tehnologie anti-vegetativa, pe care o vindem in principal marilor proprietari de vapoare. Cu noua noastra tehnologie de rasina anti-vegetativa folosita in SeaJet 039 Platinum, mecanismul de lustruire furnizeaza performante pe termen extrem de lung, pentru 3 ani sau mai mult. Nimeni nu are tehnologie mai buna.
          SeaJet 039 Platinum este o versiune prietenoasa pentru mediu a vechiului anti-vegetativ TBT (tri-butil-staniu) care lucra atat de bine. Rasina nou patentata, dezvoltata de noi in Japonia, este numita Copolimer cu auto-lustruire. Combinat cu cele mai noi biocide marine, aceasta ofera performante fantastice si fiabilitate in timp si de aceea este ideal pentru marinari de cursa lunga si participantii seriosi la curse.


          Inainte sa incepeti sa vopsiti

           Intai va trebui sa purtati imbracamintea corecta. Vopsirea necesita un echipament de protectie adecvat in care sunt inclusi si ochelarii de protectie si manusile de cauciuc. Nu vopsiti in timp ce purtati un pulovar sau o caciula de lana - caci fibrele se vor duce pe suprafata vopsita.
          Veti avea nevoie de cateva unelte de baza, inclusiv un razuitor pentru razuirea oricarei vopsele desprinse; niste hartie abraziva uda sau uscata si blocuri de sablare pentru a smirghelui usor fundul; o galeata de apa pentru hartia uda sau uscata; si pensula sau un roller pentru a fixa noul anti-vegetativ si nu uitati nici de banda de mascare pentru a masca linia de plutire.

          Inspectia barcii

          Dupa ridicare si curatire, carena trebuie examinata indeaproape pentru deteriorari si depunere de vegetatie marina.
          Iarba, vegetatia si vopseaua desprinsa trebuie indepartata folosind un razuitor.
          Scoicile-ratusca au nevoie de un tratament mai minutios, caci cimentul lor contine un hormon care incurajeaza "icrele" tinere de scoici-ratusca sa se instaleze in apropiere. Astfel, dupa razuirea scoicilor, ramasitele lor trebuie sablate umed pana cand nu mai sunt vizibile. Vopseaua desprinsa si basicile trebuie deasemenea indepartate razuind pana la un substrat sanatos.
          Zone mai mari pot fi tratate prin sablare cu suspensie. Totusi cele mai multe curatitoare de vopsea chimice nu trebuie niciodata folosite pe fibra de sticla, caci vor distruge repede stratul de gelcoat.
          Osmoza este o problema comuna pe barcile din fibra de sticla si nu este de obicei grava decat daca carena este foarte basicata. Basicile mici, localizate pot fi deseori tratate prin gaurirea lor cu un burghiu zencuitor si apoi umplerea gaurilor cu chit epoxy; desi aceasta nu asigura o remediere permanenta. Basicarea intinsa sau umflaturile mari din gelcoat sunt o problema mai grava si trebuie tratata de un profesionist.


             Pregatirea suprafetei

           Suprafetele de vopsit trebuie sa fie curate, uscate si fara ulei sau grasime. Suprafetele goale trebuie intai grunduite cu o schema de grunduire potrivita, chituind intre straturi cu un chit de profil pentru a reduce orice ondulatii.
           Anti-vegetativele existente nu au de obicei nevoie de vreo pregatire speciala, dar pot fi usor sablate umed pentru a indeparta micile umflaturi din suprafata vopsita. Anti-vegetativele nu trebuie niciodata sablate uscat sau arse cu curatitoare cu aer fierbinte, caci chiar la sfarsitul sezonului ele contin substante chimice toxice. Asa ca sablarea umeda cu apa dulce este singurul raspuns sigur.
           Elicele pot fi curatite cu o bormasina electrica si perie de sarma pentru a da o finisare neted lustruita. Cuprul din elicele din bronz tin de obicei in sah cea mai mare parte a depunerilor vegetative, dar cateva straturi de Peller Clean sau Seajet 034 pot fi folosite in zonele unde depunerile vegetative puternice sunt o problema.
           In final spalati totul pentru a indeparta praful.


           Grunduirea carenei subacvatice

           Pe zonele goale si chituite va fi nevoie sa aplicati retusuri de grund pentru a asigura o buna adeziune a urmatoarelor straturi. Pentru un grund epoxy de inalta performanta, folositi SeaJet 117 sau 118 Epoxy Primer. Acesta este in mod special recomandat cand este indepartata toata vopseaua existenta si sunt necesare straturi complete de sistem de grunduire. SeaJet 2 Pack Multi Purpose Epoxy Primer sunt proiectate deasemenea pentru a izola stratul de gelcoat pe barcile din fibra de sticla si este ideal pentru folosirea pe carene de metal.
           Totusi, pentru suprafetele mici ca finisare, sau daca se prefera un grund uni-component, aplicati SeaJet 011 Under Primer. Respectati intervalele de supra-acoperire corecte din fiecare strat - aceste informatii sunt pe cutie. Folositi o pensula pentru suprafete mici sau un roller pentru suprafete mari.
           Dar oare va fi anti-vegetativul SeaJet compatibil cu orice anti-vegetativ care este deja pe carena dvs.? In cele mai multe cazuri va fi. Totusi, existe anumite anti-vegetative pe baza de teflon care trebuie indepartate inainte. Daca nu stiti ce anti-vegetativ a fost folosit ultimul pe barca dvs. sau starea barcii nu este ideala, cea mai buna solutie este sa aplicati un strat izolator de SeaJet 011 Underwater Primer. Aceasta va da o buna aderenta urmatoarelor straturi.


            Aplicarea anti-vegetativului

         Aplicati o banda de mascare in jurul liniei de plutire si mascati axele si armaturile pentru a le proteja de anti-vegetativ.
         Inainte de a incepe vopsirea puneti o folie de plastic pe jos pentru a proteja solul si udati solul cu apa pentru a impiedica praful sa se ridice.
         Agitati vopseaua temeinic cu un cutit cu lama plata. Pigmentii grei ai antivegetativelor se pot depunde usor pe fundul recipientului. Diluarea este in mod normal necesara.
         Anti-vegetativele sunt cel mai bine aplicate cu un roller, dar tineti o pensula la indemana pentru acele zone incomode. Rollerele cu blana de miel retin majoritatea vopselei si pot acoperi repede o suprafata mare. Dar ele pot lasa o suprafata destul de aspra, ceea ce nu este ideal pentru barci. Pentru o finisare mai neteda folositi un roller de burete sau mohair.
         Amintiti-va sa folositi cantitatea recomandata de anti-vegetativ sau nu va dura tot sezonul!
          

          In general trebuie sa aplicati 2 straturi de anti-vegetativ SeaJet si pentru SeaJet 033, 034 si 039 aceasta poate dura pana la 2 sezoane in apa temperata. Este o idee buna sa dati un strat suplimentar la muchiile conducatoare ale barcii si deasupra liniei de plutire caci aici infrunta mai mult flux de apa.
          Aruncati capul rollerului si curatati celelate echipamente in SeaJet Thinner A.
          De indata ce vopseaua se simte lipicioasa indepartati banda de mascare inainte ca vopseaua sa se usuce total.


             Gata de lansare

           Noul dvs. anti-vegetativ SeaJet poate astepta pana la 6 luni inainte de relansare. Adevarata culoare se va vedea dupa imersie deoarece s-ar putea sa existe o oarecare palire a culorii cand incepe lustruirea pentru a elibera pigmentii.